Tradicionalni dogodki

V Novem Mestu se vsakoletno odvija veliko dogodkov.

 

>>> Noč na Krki (avgust)

 

Enodnevna turistična prireditev Noč na Krki na novomeški Loki poteka konec avgusta. Na ta dan otroci sestavljajo majhne čolničke, ki jih opremijo s svečkami in jih zvečer v stotinah položijo na rečno gladino ter jo tako prijetno osvetlijo.

 

>>> Jazzinty (avgust)

 

Jazzinty je čudovita jazzovska zadeva, je poletni, avgustovski dogodek, ki s prijetnimi in izbranimi melodijami ter ritmi napolni novomeško staro jedro. Temeljno poslanstvo Jazzintyja je spodbujanje kreativnosti in odpiranje novih glasbenih vrat. Program je strnjen v šest dni intenzivnega pedagoškega procesa, sestavljenega iz nivojskih predavanj, skupinske in individualne vadbe z mentorji, javnih vaj in nastopov, dela v  ombo zasedbah, jam sessionov ter zaključnega koncerta

 

>>> Fotopub (julij, avgust)

 

Predvsem za fotografske profesionalce je festival Fotopub »must see« dogodek. Fotopub se od leta 2001 v Novem mestu zgodi vsako poletje in poteka na različnih lokacijah v starem delu mesta. Sprva fotografska delavnica je sčasoma prerasla v pravi festival, posvečen dokumentarni fotografiji in je osrednji tovrstni dogodek v Sloveniji.

 

>>> Novomeška salamijada (marec, april)

 

Dolenjci so najboljši slovenski izdelovalci salam. Pa tudi krvavic, pečenic, mesenk, tlačenke in podobnih mesnatih izdelkov, ki se vse dobro družijo s cvičkom. Salama je nepogrešljiv del dolenjske kulinarike, koline pa so na kmetih prisotne tako rekoč od vekomaj. Praznik salam in cvička, ki ga organizirata Zavod za turizem Novo mesto in Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, druži dve dolenjski dobroti. Na prireditvi je moč ogledovati in okušati odlične salame in kralja cvička. Salame na prireditvi ocenjujejo tudi strokovnjaki ter najboljše nagradijo.

 

>>> Praznik brusniške hrustavke (junij)

 

Lepo zrele češnje hrustavke iz Brusnic pri Novem mestu so ohoho za brbončice. Brusničani so jim zato pripravili praznik – Praznik brusniške hrustavke, na katerem slavijo češnje, predstavljajo ljudska izročila in se širno veselijo.

 

>>> Gorjanska polharija (oktober)

 

Polharija je na Dolenjskem prisotna že stoletja tako pri lovu, kot pri kulinariki in tudi v oblačilni kulturi. Tradicionalna dolenjska kuhinja pozna kar nekaj jedi, ki so povezane s polhi (recimo polhovo cvrtje, pečeni polhi, polhi v obari ipd.).

 

>>> Beli teniški turnir (avgust)

 

Beli turnir je posebne vrste teniški turnir za rekreativce – nanj je namreč treba priti primerno napravljen in primerno opremljen. Seveda v belem, kakor teniški igri tako ali tako pritiče, a obenem v slogu izpred nekaj desetletij.

 

>>> Kolesarski maraton po dolini Krke (april/maj)

 

Kolesarjenje je čudovita oblika rekreacije, Krka pa čudovita reka. Če to dvoje združimo, dobimo fantastično doživetje. In prav to je vsakoletni Kolesarski maraton po dolini Krke, ki poteka v pomladanskem času (konec aprila ali začetek maja), organizira ga v športu uspešni, v organizaciji tekmovalnih in rekreativnih kolesarskih prireditev pa izredno prekaljeni novomeški Kolesarski klub Adria Mobil.

 

prenos (2)
Salamijada
fotopub-660x916
Fotopub
prenos
Jazznyt
20160508_04355_000-700x400
Kolesarski maraton

                   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja